Hoe werkt Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese Geneeskunde die 3000 jaar voor Christus is ontstaan. De Diagnose wordt gesteld door pols- en tongdiagnose, waarbij vele klachten te zien en te voelen zijn die terug te leiden zijn naar een disbalans van de verschillende organen binnen het lichaam. Ook worden er nog andere diagnosemethode toegepast, zoals gezichtsdiagnostiek en meridiaanpalpatie en niet te vergeten het bevragen van de client betreft de klachten.

Na uitgebreide anamnese volgt een behandelplan en in overleg met u bepalen we een persoonlijke en een zo natuurlijk mogelijke manier om uw lichaam weer in balans te brengen. Dit doen we met behulp van o.a. hele dunne acupunctuurnaalden, 0.15 – 0.3 mm dun (waar een injectienaald gemiddeld 2 mm dik is, dus de acupunctuurnaalden zijn 10 x zo dun). Maar we gebruiken in onze praktijk ook stemvorken die we in trilling brengen, hiermee breng je dezelfde acupunctuurpunten in een lichte trilling, door de geluidsgolven en hiermee zet je de energie van dat punt in beweging, waardoor je de blokkade kan opheffen of het punt kan stimuleren om harder te werken. Dit acupunctuurpunt geeft het seintje door aan het betreffende orgaan/-systeem in het lichaam, bijvoorbeeld de blaas of de lever of het cirsulatiesysteem. Hierdoor kan je een disbalans in het lichaam herstellen.

Voorbeelden zijn

Maar ook lokale pijnklachten zijn goed te behandelen met acupunctuur, zoals pijn in de nek of schouder of een tennisarm of oogklachten.

Uiteindelijk zijn alle klachten te behandelen met acupunctuur, het resultaat laat soms enige tijd op zich wachten, maar zal je uiteindelijk doen verbazen. Sommige klachten kunnen verdwijnen zo snel als ze zijn gekomen (als sneeuw voor de zon) en anderen kunnen jaren blijven kwakkelen. Dit moet je zien net als in de reguliere geneeskunde en fysiotherapie. Het lichaam doet wat die wil, kan niet altijd heel snel herstellen en heeft ook onderhoud nodig. De natuur valt niet te dwingen , maar we kunnen haar een handje helpen in de goede richting.